Drobečková navigace

Úvod > Školní jídelna > Zásady správné výživy

Zásady správné výživy 

Vedoucí školní jídelny sestavuje jídelníček podle "POTRAVINOVÉ PYRAMIDY ZDRAVÉ VÝŽIVY", která ukazuje poměry, kolik a čeho by děti měly denně sníst.

V posledních letech upozorňují pediatři na trend zvyšujícího se výskytu nadváhy a obezity v dětském věku. Hlavní příčinou je zhoršující se životní styl dětí, který je provázen nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie, nadbytečným příjmem sacharidů a nedostatkem pohybu.

ZÁSADY PRO SESTAVOVÁNÍ ZDRAVÉHO JÍDELNÍČKU

  • 1x týdně hovězí vývar
  • 1x týdně hovězí maso
  • 1x týdně drůbež
  • 2x za měsíc hlavní pokrm z ryb a nejméně
  • 1x týdně pomazánka z ryb
  • 2x za měsíc hl. pokrm z luštěnin
  • nejméně 1x týdně polévka z luštěnin
  • minimálně 1x denně mléko, nebo mléčné výrobky
  • uzeniny a paštiky nezařazujeme
  • výjimečně šunku, uzené maso minimálně
  • 1x týdně sekané maso
  • pravidelně na svačinu zařazovat celozrnné pečivo (bílé a sladké pečivo omezeně)
  • bezmasé pokrmy: v týdnu je možné zařadit 1x sladký a 1x slaný (např. zeleninový), 1x polomasitý
  • zařazovat pokrmy se zvýšeným obsahem vlákniny (vločky, pohanka,…)
  • zařazovat pestré nápoje (využívat vitaminizované a mléčné nápoje)
  • minimálně využívat tuky a cukr, tuky upřednostňovat rostlinné
  • syrovou zeleninu a ovoce podávat denně
  • využívat citrony jako ochucovadlo
  • omezit používání soli

JablkoMalý veselý jedlík